Binance Blockchain Week İstanbul zirvesinde konuşan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, blokzincir teknolojinin çok önemli olduğunu ve bunun felsefesinin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
Blokzincir ve Web3 teknolojilerinin dünyadaki öncü isimleri Binance Blockchain Week İstanbul zirvesinde bir araya geldi. Etkinlikte, Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez’in moderatörlüğünde Yenilikçi Türkiye & Uluslararası Blockchain Dünyası paneli yapıldı. Burada konuşan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin günümüzdeki öneminden bahsetti. Bilgi kavramının ekonominin içine girmesinin yeni olduğunu ifade eden Eczacıbaşı, eksiği ve fazlasıyla bilgilerin iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydetti.
Bilginin uygarlık içinde temel bir paradigma olduğunu da vurgulayan Eczacıbaşı, insanların bilgiye nasıl ayak uyduracaklarının bir sorun haline geldiğini belirtti.
Faruk Eczacıbaşı, “Blokzincir teknolojisinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Blokzincirlere daima ticari gözle baktık. Ama bu çok farklı alanlara girdi. Eğitime, lojistiğe, hukuka girdikçe çok farklı ve yeni uygulamalar görmeye başlayacağız. Bizim burada üzerinde durmamız gereken, biz hangi alanlar üzerine çalışacağız” dedi.
Statüko blokzinciri anlamalı
Blokzincirin sadece bir teknoloji olmadığını konuşmasında örneklerle vurgulayan Eczacıbaşı, bunun felsefesinin de iyi anlaşılması gerektiğini dile getirdi. Eczacıbaşı, “Bizim statüko sistemimimiz ne kadar blokzincir felsefesini anlıyor, emin değilim. Statüko bunu nasıl yönetecek, ona bakıyor. Biz de göreceğiz nasıl adapte olacağını” ifadelerini kullandı.
Panelin diğer konuşmacısı DEİK Dijital İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul da, blokzincirin son dönemde enerji ve sağlık sektörlerinde daha fazla kullanılmaya başlandığını ifade etti. Erkul, “Burada yapılacak projelerin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu işin felsefesini anlayanlar teknolojiyi ileriye taşıyacak. Web3 tarafında önümüzdeki dönemi şekillendirecektir” dedi.
Regülasyonlar ortak akılla hazırlanmalı
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat da panelde yaptığı konuşmada, iş dünyasında blokzincir kullanımının ne durumda olduğunu anlattı. Bu teknolojiye Web2 gözüyle baktıkları için şirketlerin adım atamadığına dikkat çeken Polat, blokzincir teknolojisinin mantığının iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti.
Kripto para piyasası için hazırlanacak regülasyonların ortak akılla hazırlanmasının önemine değinen Polat, bunun dikte edilmeden şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.