Enflasyon muhasebesi ve öne çıkan hisseler

Enflasyonist ortamda oluşan kârlılık rakamlarının gerçek rakamlar olup olmadığı, yüksek enflasyonun bilançolar üzerindeki etkilerinin neler olacağı ile ilgili çok sayıda soru geliyor. Gördüğüm kadarıyla özellikle Borsa İstanbul’da işlem gören şirket ya da sektörlerden hangilerinin bu durumdan nasıl etkileneceğine dair bir bilinmezlik ve merak söz konusu.

Madem iki yıllık ertelemenin ardından 2024 yılı ile birlikte tarihte ikinci kez enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal tabloları göreceğiz, ben de yılın ilk yazısında kısaca bu konuya değinmek istedim. 

Önce şunu söyleyelim. Enflasyon muhasebesi ile borsada işlem gören şirketlerin mali tablolarında da ciddi değişikliklerin yaşanma ihtimali yüksek. Mali sektör ve fonksiyonel para birimi TL olmayan şirketler bu uygulamanın dışında kalacak.

Enflasyon muhasebesi uygulamasında aktiflerini öz kaynakları yerine finansal borçlanma ile finanse eden şirketlerin öz kaynakları pozitif etkilenme yaşayabilecektir. Buna bağlı olarak;

  • Duran varlıklarının öz kaynaklarına oranı yüksek olan şirketler,
  • Finansal borçlar/aktif oranı yüksek olan şirketler,
  • Stok döviz hızı yüksek olan şirketler araştırılarak onlara orta vadeli olarak yatırım yapmak, 2024 stratejisi olacak gibi.

Bu kriterleri barındıran şirketlere baktığımızda MGROS, FROTO, AKSEN, GWİND, TCELL, TTKOM, BIMAS, SAHOL, KCHOL, ENJSA, BIOEN, VESTL, GLYHO, HEKTS, KAREL, BOBET, TABGD, LOGO ön plana çıkabilecek hisseler olarak görünüyor.

Bir diğer ayrıntıya gelirsek; enflasyon muhasebesi, nakit akışını korumak isteyenler için temettü verimi yüksek hisseleri bir miktar ön plana çıkarıyor. Bu bağlamda da CCOLA, BIMAS, VESBE, ENJSA, ALARK, FROTO, AGHOL, ALGYO, TUPRS, DOAS, TKFEN, ISYAT, TOASO, AKCNS öne çıkan hisseler olacaktır.

Orta vadeli hisse beklentilerimden sonra gelelim kısa vadeli piyasa beklentilerine…

Yılın ilk haftasını % 2.12 yükselişle kapatan BIST100 endeksi yeterli güce ulaşamadığı için yukarı tepkiler sınırlı kalıyor. Bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ABD ziyareti bir beklenti oluşturacaktır. Ayrıca cuma gecesi açıklanması beklenen Moody’s Türkiye değerlendirmesi, 15 Aralık tarihinde şirketin bir değerlendirme yapmamış olması nedeniyle beklenti yaratmaktadır. Ancak düşük hacimle 7.850 direncinin kırılması zor görünüyor.

BIST100 işlem hacminde günlük 100-110 milyar TL civarı hacimlerin olması, 7.850 seviyesinin geçilerek 8.150 hedefine ulaşılmasını sağlayabilir. Hacim artışı da yabancı yatırımcının daha fazla ilgisiyle mümkün olacak. O nedenle Şimşek ve Erkan ikilisinin yurt dışı performanslarını merakla izleyeceğiz.

Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümünden 2001 yılında mezun oldu. 20 yılı aşan iş hayatında aralıksız olarak çeşitli aracı kurumlarda müşteri temsilcisi, yatırım uzmanı ve kıdemli yatırım uzmanı olarak çalıştı. Son 11 yıldır Osmanlı Yatırım'da Finansal Ürünler Danışmanı olarak görev yapmaktadır. Bazı ekonomi televizyonları ve YouTube kanallarına konuk olarak finans piyasaları ve borsa ile ilgili görüşlerini paylaşmaktadır.

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search