Çin

Çin’deki yavaşlama PMI verileri ile teyit edildi

Dünya piyasalarının yakından takip ettiği Çin’de PMI verisi 51’den 50,6’ya geriledi. Hizmet PMI’ı da 51,8’den 50,2’ye indi. Gelen son verilerle küresel çapta durgunluk endişeleri arttı.

Satın alma yöneticileri endeksi olan PMI (Purchasing Manager Index), dünyada ekonomik aktivitelerin ölçümü açısından öncü bir veri olarak değerlendiriliyor. PMI’daki gerileme, ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor. Çin’den gelen son PMI verileri de bu noktada dikkat çekiyor.

Dinamik Yatırım‘ın konu hakkındaki analizinde şu ifadelere yer verildi:

“Küresel ekonomik aktiviteyi görmek açısından yakından takip ettiğimiz PMI Çin’de 51’den 50.6’ya gerilerken hizmet PMI 51,8’den 50,2’ye gerileyerek Çin’de ekonomik yavaşlamayı teyit eder nitelikte gerçekleşti. Japonya’da ise imalat PMI 49,6’dan 48,5’e geriledi.

Avrupa’da toparlanma işaretleri

Asya’daki bu düşüşe karşılık Almanya’da hafif bir toparlanma görüldü ve imalat PMI Eylül’de 39,1’den 39,6’ya yükseldi. İngiltere’de de imalat PMI 43’ten 44,3’e yükselirken Euro Bölgesi’nin tamamında 43,5’ten 43,4’e hafif bir düşüş gözlendi. Hizmet PMI verileri de Almanya’da toparlanmayı teyit eder nitelikte gerçekleşti. Almanya hizmet PMI 47,3’ten kritik eşik olan 50’nin üzerine çıkarak 50,3 seviyesinde gerçekleşirken Euro Bölgesi’nin tamamında hizmet PMI Eylül’de 47,9’dan 48,7’ye yükseldi.

Almanya PMI verilerinde görülen bu hafif kıpırdanmaya karşılık geçtiğimiz hafta yayınlanan Euro Bölgesi perakende satışlar verileri de Euro Bölgesi ekonomisinin henüz toparlamakta uzak olduğunu işaret etti. Euro Bölgesi’nde ağustos ayı perakende satışları geçen senenin aynı ayına göre %2,1 daralma gösterdi. Temmuzda perakende satışlar %1 daralmış, ağustos ayı ile ilgili beklenti ise %1,2 daralma yönündeydi. İngiltere’de hizmet PMI 49,5’ten 49,3’e hafif bir düşüş görülürken Japonya’da hizmet PMI 54,3’ten 53,8’e geriledi.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search