Borsada hangi sektörler ön plana çıkıyor?

BIST 100 Endeksi’nde 8.000 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu söyleyen Sadık Mazanoğlu, perakende, bankacılık ve havacılık gibi sektörlerin öne çıktığını belirtti.

Yatırımcılar açısından borsa halen en önemli enstrüman olma özelliğini koruyor. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi’nde 8.000 seviyesi aşılırken, bazı sektörler bu noktada ön plana çıkıyor. Osmanlı Yatırım‘da yatırım danışmanı olan Sadık Mazanoğlu, tclira.com okuyucuları için gelişmeleri değerlendirdi.

Borsanın 8.000 seviyesinin üstünde tutunmaya devam etmesi durumunda yeniden 8.500 seviyelerinin görüleceğini anlatan Mazanoğlu, bu noktada işlem hacimlerinin önemli olduğunu ifade etti. Mazanoğlu, “İşlem hacmi günlük 100 milyar TL civarında. Borsa 8.500 seviyelerindeyken işlem hacmi 140-150 milyar TL’yi buluyordu. Yeniden bu seviyelere çıkması için işlem hacminin artması gerekiyor” dedi.

Yabancı kurumların raporları olumlu

Bazı sektörlerdeki gelişmelerle birlikte endeksin 8 binin üzerine çıktığını dile getiren Mazanoğlu, “Sektörel bazda hareketler var. Dün bankalar daha iyiydi. Enflasyon muhasebesinin uygulanmayacak olması önemli. Bankaların vereceği vergi yükselecek ama bilançolar iyi olacak ve yüksek kârlar açıklayacaklar.

Sadık Mazanoğlu

Bu da borsada yükselişe neden oldu. Yabancı kurumların olumlu raporları yukarıya yükseltti. Bu noktada bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Havacılık sektörünün de iyi gittiğini aktaran Mazanoğlu, yolcu doluluk oranlarının pandemi dönemi öncesine döndüğünü belirtti. Mazanoğlu, şöyle konuştu:

“Petrol fiyatlarında aşırı hareketin olmaması bu sektörü canlı tutacak. Gıda perakendesi de ön plana çıkacak. Mayıs ayında kadar enflasyon olacak. Bu sektör fiyatları direk artırabiliyor. Gıda perakendeciliğinde kârlılıklar zaten iyiydi, bu da devam edecektir. Ayrıca gıda şirketleri de olumlu etkileniyor. Önümüzdeki dönemde değerlenecekler.”

Endekste olası geri çekilmelerde ise 7.850-7.900 seviyelerinin destek olduğunu kaydeden Mazanoğlu, insanların ihtiyaçlarını ertelediği dayanıklı eşyalar gibi sektörlerin de olumsuz etkilenebileceğini dile getirdi.

Kur ve mevduat borsanın rakibi olamaz

Mazanoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Mevduat faizleri borsaya rakip olmaz. Oradan gelecek yüzde 50 faiz borsa yatırımcısını tatmin etmez. Ama mevduattan borsaya gelişleri frenleyebilir. TCMB faizi yüzde 42,5-45 seviyelerine getireceğe benziyor. Mevduat faizi de bu çerçevede olur. O yüzden borsayı çok etkilemez. Ama faizler daha fazla yükselirse başka tabii. Bir de kur tarafı var. Kurların serbest bırakılmadığı, kontrollü gittiği görülüyor. Ekimde dolar 28 TL, kasımda 29 TL ve aralıkta 30 TL gib i bir durum söz konusu. Yerel seçimden önce de çok yükseltmezler. Bu nedenle ne kur ne de mevduat borsanın alternatifi olamaz diyebiliriz.”

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Eski
Yeni Oy
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Search